Wat bij budget- of schuldenproblemen?
Probeer zelf iets in handen te nemen of zoek professionele hulp via een sociale dienst of een dienst schuldbemiddeling.
http://steunpuntschuldbemiddeling.be/
http://www.eerstehulpbijschulden.be/
Wil je zelf aan de slag? Hieronder vind je enkele tips die je daarbij kunnen helpen:
Budgetoverzicht en besparingstips:
- Maak een overzicht van je budget aan de hand van een budgetplanner. Hier vind je enkele voorbeelden:
- www.budgetplanner.be (nl)
- www.checkyourbudget.be (fr)
- download de budgetapp "Wakosta?!" via Google Play of iTunes
- Vraag je je af hoe andere gezinnen rondkomen met hun budget en hoeveel je minimum uit kan besteden? Bekijk de vergelijkingstool van CEBUD op:
- Zijn er manieren om de inkomsten te verhogen? Check of je alle rechten hebt uitgeput via www.rechtenverkenner.be of https://sociaal.brussels/sectors
- Zijn er manieren om te besparen op de uitgaven? Vergelijk de prijzen!
- voor energieleveranciers op www.brusim.be
- voor telecom op www.bestetarief.be
Schuldoverzicht:
Het is belangrijk om een overzicht te hebben van de schulden en de schuldeisers. Maak een duidelijk overzicht met de meest actuele bedragen en gegevens. Contacteer de schuldeisers schriftelijk om de situatie uit te leggen waarin je je (of je cliënt zich) bevindt.
Afhankelijk van de aard van de schuld en de invorderingsprocedure kan je een afbetalingsplan voorstellen, enkel indien je daarnaast nog op een menswaardige manier kan leven!
Financiële Hulpverlening:
Elke situatie vereist een andere aanpak, lees onze folder SOS Schulden (zie hieronder) om een onderscheid te maken tussen de vier financiële hulpverleningsvormen:
- budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling
Via de volgende link vind je nuttige informatie over de aard en de invordering van schulden http://www.eerstehulpbijschulden.be/
Woon je in Brussel? Zoek dan een hulpverlener van een sociale dienst via: https://sociaal.brussels/sectors
Diensten Schuldbemiddeling:
Diensten schuldbemiddeling in Brussel vind je op deze website: http://steunpuntschuldbemiddeling.be/Waar-vind-je-een-dienst-schuldbemiddeling
Methodiek en Onderzoek:
Stapsgewijs zoeken naar een duurzame oplossing van budget- en schuldenproblemen, het vergt een eigen methodiek. Bekijk “Stappenplan budget in eigen handen” van de regio BIZ Oost-Vlaanderen om te werken aan de zelfredzaamheid van je cliënt: https://extranet.cawoostvlaanderen.be/BIZ/Draaiboek_BUDGET_IN_EIGEN_HANDEN.pdf
Het CEBUD heeft talrijke onderzoeken uitgevoerd naar referentiebudgetten voor maatschappelijke integratie met de focus op effectieve budget- en schuldhulpverlening, kansarmoede en veerkracht van de consument. Hier vind je enkele links naar hun resultaten en producten:
- https://www.effectieveschuldbemiddeling.be/: tools die bijdragen tot een effectieve schuldafbouw
- https://remipro.be/remi/calculator/index.php: hoeveel heeft jouw gezin minimaal nodig om menswaardig te leven
- https://www.cebud.be/effectief-budgetmanagement: onderzoek naar duurzame gedragsverandering bij het beheren van het budget.
Folder Collectieve Schuldenregeling
Samen met de BIZ-werkingen van West-Vlaanderen hebben we een folder over "Collectieve Schuldenregeling" uitgegeven. Deze folder legt in klare taal de procedure CSR uit aan de hulpvrager én hulpverlener.
Zeker de tijdslijn (naar het idee van het Brussels Steunpunt voor diensten Schuldbemiddeling) is een handig instrument om de te volgen stappen van de CSR te illustreren! Hier vind je de brochure van het Brussels Steunpunt: http://www.steunpuntschuldbemiddeling.be/Brochure-over-de-collectieve-schuldenregeling
Klik op de afbeelding en bekijk de printklare pdf's:
Folder SOS schulden
In overleg met de stuurgroep heeft BIZ Brussel de folder ‘SOS Schulden’ ontwikkeld. Deze folder geeft meer informatie over wat je moet doen bij budget- en/of schuldenproblemen. Er staan enkele tips in, alsook een korte uitleg over de verschillende vormen in de financiële hulpverlening.
De folder is uitgegeven in 13 talen, telkens gecombineerd met onderaan een Franse of Nederlandse vertaling. Volgende talen zijn beschikbaar:
Albanees, Armeens, Arabisch, Bulgaars, Dari, Duits,Frans, Engels, Nederlands, Spaans, Roemeens, Russisch en Turks.
De folders bestelbaar per 20 exemplaren. U kan ze na afspraak gratis oppikken in de Antwerpselaan 34, 1000 Brussel. Krijgt u ze liever per post? Dan vragen we enkel de verzendingskosten te vergoeden.